Ben je betrokken bij een gerechtelijke procedure en heeft de rechter je/jullie doorverwezen naar mediation? Dan schat de rechter in, dat er met zijn vonnis, nog steeds geen algehele oplossing is voor je probleem.
Het probleem gaat bijvoorbeeld over communicatie en onderlinge relaties, en dat valt vaak niet binnen het kader van de wet. Of de rechter schat in dat een gezamenlijk gesprek een betere oplossing kan opleveren dan zijn juridische oordeel. De rechter biedt je de mogelijkheid om zélf te onderhandelen over wat haalbaar is.
Als je voor mediation kiest dan wordt de gerechtelijke procedure tijdelijk opgeschort. Als u er toch niet uitkomt, vervolgt u weer de procedure via de rechter. Meestal geeft de rechter 3 maanden de tijd om via mediation tot een oplossing te komen. Is er geen oplossing dan wordt de procedure weer opgestart en vervolgd.
Alle informatie die in de mediation is gewisseld is vertrouwelijk en mag dus niet ingebracht worden in een vervolg procedure.
Voorbeelden
- Conflicten in organisaties
- Arbeidsconflicten tussen collega’s
- Managementteams / Directiegeschillen
- Impasses die ontstaan in besluitvormingsprocessen
- Proactieve geschiloplossing
- Voorbereiden van een nieuw bestemmingsplan met betrokken bedrijven en bewoners;
- Faciliteren van een bijeenkomst voor de omwonenden over een ingrijpende uitbreiding van een bedrijf in de buurt;
- Gesprekken met bedrijven en omwonenden om een rioleringsproject uit te voeren, rekening houdend met een aanwezige (grote) bodemverontreiniging;
- Conflicten met (en tussen) overheden, bedrijven en omwonenden over:
- Zichthinder door het bouwen van een nieuwe woning;
- Het beperken van milieuhinder van een stortplaats; milieuaansprakelijkheid;
- Verdeling van de kosten van een bodemsanering op een bedrijfsterrein;
- De hoogte van de schadeloosstelling van bewoners vanwege het bouwen van een woonwijk op een oude, historische vuilstort,